Masjid Zahir Kedah – Kontraktor Kubah Masjid Malaysia

Masjid Zahir Kota Kuala Kedah

Masjid Zahir bukan asing buat rakyat Kedah kerana dia ialah masjid yang paling tua di negeri itu serta diiktiraf menjadi pada yang paling cantik di Malaysia. Masjid Zahir sekarang jadi mercu sinyal buat Negeri Kedah. Lazimnya pelancong yang hadir ke negeri itu seharusnya tidak melepas kesempatan untuk berkunjung serta bergambar di seputar Masjid Zahir yang bersejarah ini. Binaannya yang unik tentunya akan memikat tiap-tiap mata yang melihat. Tapak asal Masjid Zahir ini dulu adalah tapak pusara buat pejuang yang syahid saat menjaga Kota Kuala Kedah serta Balai Besar Negeri dari dibakar oleh Siam.

Peperangan diantara Kedah dengan Siam itu berlangsung pada tahun 1821. Bagaimana juga, sebelum Masjid Zahir dibina, kesemua tapak pendam beberapa syuhada itu telah diarahkan ke tempat lainnya. Mungkin saja ramai yang tidak paham pada tahun 1735 sewaktu jaman pemerintahan Sultan Kedah ke-19, iaitu Almarhum Sultan Muhammad Jiwa Zainal Abidin II, baginda sudah membina satu masjid berbumbung nipah serta dibuat dari kayu di tapak yang sama juga dengan Masjid Zahir.

Masjid lama itu terdapat benar-benar bertemu Istana Kota Setar yang ikut dikenali dengan pelbagai nama termasuk juga Istana Mak Wan Besar, Istana Pelamin atau Rumah Pelamin iaitu tempat dimana Sultan Muhammad Jiwa Zainal Abidin II bersemayam. Saat ini dikenali menjadi Muzium diRaja Kedah.

Masjid Zahir Kedah Malaysia

Pada saat dulu, nobat akan dibunyikan di Balai Nobat sebelum azan Jumaat yang pertama kerana Almarhum Sultan akan pergi ke masjid ini untuk bersolat Jumaat. Tapi akan sekarang, permainan nobat sudah dimansuhkan. Masjid yang lama hanya dapat menyimpan kurang lebih 600 orang Jemaah, jadi Almarhum Tunku Mahmud Ibni Almarhum Sultan Ahmad Tajuddin Mukarram Shah yang disebut Yang Dipertua Majlis Mesyuarat Negeri sudah mengilhamkan pembinaan Masjid Zahir berawal di hari Isnin, 11 Mac 1912 bertepatan 22 Rabiul Awal 1330 Pindah. Masjid lama juga sudah diarahkan ke Alor Merah.

Buat pastikan kerja-kerja pembinaan berjalan mulus, Tunku Mahmud sudah mengamanahkan pada lima Pakar Jawatankuasa Negeri untuk memonitor perubahan projek itu, diketuai anakanda saudaranya yang anakanda sulung Sultan Abdul Hamid, Tunku Ibrahim. Empat yang lainnya ialah Hakim Besar Negeri, Syed Hassan Syed Muhammad Barakbah, Setiausaha Kerajaan Negeri, Muhamad Ariffin Muhammad Arshad, Penasihat British, W.G Maxwell dan Jurutera Negeri, James Gorman yang ikut dipertanggungjawabkan melukis perlahan bersama dengan rakyat tempatan dikenali dengan nama Pak Din.

Tunku Mahmud sudah menitahkan Gorman untuk mencari reka bentuk masjid paling cantik di Sumatera untuk jadikan tips. Gorman sudah ke Sumatera Utara serta ambil contoh senibina Masjid Azizi di Kota Tanjung Pura yaitu pusat pemerintahan Kesultanan Langkat. Masjid Zahir memiliki keluasan tapak kurang lebih 124,412 kaki persegi. Dewan tengahnya iaitu Dewan Solat memiliki ukuran 62 x 62 kaki persegi serta dikelilingi oleh teras memiliki ukuran lapan kaki lebar dengan empat anjung yang tiap-tiap satunya ada satu kubah.

Bangunan Kubah Masjid Zahir Malaysia

Masjid Zahir populer dengan ciri kubah hitam, iaitu satu kubah penting serta empat kubah lebih kecil, yang melambangkan lima Rukun Islam.Menara pentingnya terdapat di bahagian timur laut bangunan masjid itu. Apakah yang menariknya adalah, masjid ini memakai bahan kombinasi seperti putih telur, madu lebah serta cengkerang menjadi bahan pengikat lepaan pada batu bata.

Kesemua bahan ini gampang dijumpai kerana di bahagian belakang Masjid Zahir ialah Sungai Kedah, serta di selama sungai itu ada beberapa inti limau serta inti tualang untuk lebah membuahkan madu. Masjid Zahir sudah dirasmikan di hari Jumaat, 15 Oktober 1915 bertepatan 6 Zulhijah 1333 Pindah, majlis perasmian itu didatangi oleh ramai alim ulama termasuk juga di luar negara. Perasmiannya juga disempurnakan oleh Sultan Abdul Hamid.

masjid zahir kedah

Saat masuk waktu sholat Jum’at, Kadi Besar yang dikenali dengan nama Syeikh Ismail melaungkan azan. Sesudah itu, khutbah dibaca oleh Tunku Mahmud sesaat Sultan Abdul Hamid juga sudah sudi untuk mengimamkan sholat Jum’at.

Jika masjid itu dibuka, tiap-tiap Jumaat beberapa alim ulama yang menganggotai Pakar Majlis Fatwa yang diketuai oleh Syeikh Wan Sulaiman akan bergabung disana buat terlibat perbincangan tentang fatwa. Sekarang, sesudah lebih 100 tahun, Masjid Zahir atau dikenali sebagai Masjid diRaja sudah diperbesarkan sekitar 2x iaitu pada tahun 1960 serta pada tahun 1975.

Masjid Zahir pun diiktiraf menjadi masjid yang keempat paling cantik dalam dunia. Oleh itu, rakyat Kedah butuh berbangga serta selalu menghormati warisan serta khazanah negeri yang begitu berharga ini. Untuk pelancong yang ingin melawat Masjid Zahir, di sekitar Masjid pun ada beberapa lokasi yang menarik untuk dilawati seperti Galeri Sultan Abdul Halim, Balai Nobat, Balai Besar, Balai Seni Negeri, Pekan Rabu, Rumah Merdeka, dan juga Menara Alor Setar.