Masjid Negeri Pulau Pinang – Pembekal Kubah Surau Pulau Pinang Malaysia

Masjid Negeri Pulau Pinang, Malaysia

Masjid Negeri Pulau Pinang ialah masjid negeri buat negeri Pulau Pinang, Malaysia. Dibina pada tahun 1979, dia terdapat di Daerah Timur Laut. Masjid Negeri ditadbir oleh seseorang Pegawai Perihal Ehwal Islam dengan dibantu oleh pegawai-pegawai masjid serta kakitangan yang dilantik oleh pihak kerajaan.

Negeri Pulau Pinang terbahagi pada enam daerah pentadbiran agama. Pembinaan masjid ini diilhamkan oleh Y.T.M. Tunku Abdul Rahman, sisa Pertama Menteri Malaysia, awal tahun 1968. Fungsi aktif Y.T.M. di meninggikan syiar Islam seperti mempeloporkan musabaqah membaca Al-Quran dalam tahun 1960, pembinaan masjid Negara pada tahun 1965 serta membuat berbagai-bagai perancangan dakwah Islamiah tidak bisa dipungkiri oleh seluruh susunan golongan muslimin di Malaysia justru di penjuru dunia. Untuk penuhi keinginan gigih umat Islam di Pulau Pinang, Y.T.M.

Tunku sudah mengesyorkan satu Masjid Negeri butuh dibangun di negeri ini dengan agunan sekitar sejuta ringgit menjadi pertolongan dari Kerajaan Persekutuan. Cadangan itu diterima baik oleh kerajaan negeri dibawah pimpinan Y.A.B. Ketua Menteri Pulau Pinang, Dr. Lim Chong Eu. Dia pun didukung dengan seutuhnya oleh Allahyarham Tun Syed Sheh Shahbudin serta Allahyarham Tun Datuk Syed Sheh Al-Haj bin Syed Hassan Barakbah, sisa T.Y.T. Yang Di Pertua Negeri Pulau Pinang. Cadangan pembinaan itu pun diperkenan serta disetujui oleh kebawah D.Y.M.M. Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong sebagai Ketua Agama buat negeri Pulau Pinang.

masjid negeri pulau pinang malaysia

Jawatankuasa Pembinaan Masjid Negeri ditubuhkan pada bulan Juni 1969. Jawatankuasa Pelupur itu di Pengerusikan oleh Datuk Haji Harun Sirat yang saat itu menjawat jawatan Speaker Dewan Undangan Negeri dengan Datuk Haji Mohd. Sidek bin Elamdin yang saat itu jadi Setiausaha Susah pada T.Y.T. menjadi Setiausaha. Jawatankuasa Pembinaan Masjid Negeri sudah akan memutuskan beberapa cara pungutan derma sebagai berikut :

– Dermawan-dermawan Islam serta Bukan Islam.
– Badan-Badan Suka-rela, Pertubuhan-pertubuhan, serta Tubuh Koperat.
– Kakitangan Kerajaan yang berugama Islam serta bukan Islam.

Pada 4 Maret 1971, perlahan tapak dibentangkan dalam persidangan Majlis Kebangsan Perihal Ehwal Agama dengan Y.T.M. Tunku sendiri mempengerusikan persidangan itu. Selain itu Jawatan Pengerusi Jawatankuasa Pembinaan Masjid diambil alih oleh Allahyarham Datuk Haji Ahmad bin Haji Abdullah, Pakar Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri serta Pegawai Daerah Timur Laut, Encik Ismar bin Iskandar dilantik menjadi Setiausaha pada awal tahun 1973.

Dalam Rangka Milad Ke 3 PT. Anugerah Kubah Indonesia
GRATIS !! Website Manajemen Masjid Jika Anda Order Kubah Bulan Ini.
close-image